Från 1960-talet användes huset – och grannhuset Clasonska gården – av Sidas kursgård som då startade utbildningar av utresande biståndspersonal. Den verksamheten pågick till 1996 då den lades ner. Samtidigt ingicks ett avtal med Uppsala universitet om övertagande av byggnad och logidelen av verksamheten under namnet Internationella kursgården.

Efter några år ändrades namnet till Akademihotellet, då verksamheten nu framför allt bestod av hotell- och konferenstjänster. Hotellet renoverades i etapper, blev populärt och fick av universitetet också i uppdrag att ansvara för möblerade bostäder till utländska gästforskare samt rum till utbytesstudenter.

Nästa förändring kom 2009 då universitetets ledning fattade beslut om att den här verksamheten inte kunde vara kvar som en enhet inom universitetet. Man förde då över hela verksamheten till ett aktiebolag, Akademihotellet AB, vars ägare är Uppsala Akademiförvaltning. Hotellet var nu så väletablerat och välbesökt att det ganska snabbt gick mot en framgångsrik utveckling på den privata marknaden.

Det perfekta centrala läget vid Övre Slottsgatan och området kring de historiska kvarteren är unikt. Hotellets trivsamma lokaler, uppskattade frukost, trevliga personal och sköna hotellrum gör att gästerna trivs. År 2018 har Akademihotellet 41 hotellrum,2 lägenheter och 5 konferenslokaler varav en – Clasonsalen – i den anrika byggnaden på gården på Övre Slottsgatan 1.

Clasonska gården

Vår största kurslokal, Clasonsalen, är belägen på plan 2 i vårt grannhus Clasonska gården. Det uppfördes 1762 som posthus i Uppsala stad. Huset står på grunden av en tidigare kanslibyggnad för landshövdingen i Uppsala län, uppförd 1699 och ritad av Olof Rudbeck d.ä. År 1973 flyttades postexpeditionen närmare centrum och huset kom att användas som privatbostad. Den som gett namnet åt huset är professor Edward Clason,och gården var i familjens Clasons ägo från 1873 fram till 1965 då den efter ett antal ombyggnader såldes till Uppsala Universitet.
Känn historiens vingslag. Välkommen till Akademihotellet!