Vår historia

Akademihotellet har under 1900-talet haft en rik förhistoria innan det blev ett hotell. När hotellbyggnaden uppfördes 1930 var det en milstolpe i Uppsala Universitets historia. Huset uppfördes nämligen av Uppsala Studentkår och kom att rymma stadens första studentkorridorer. Då endast manliga studenter var välkomna som hyresgäster fick huset snabbt smeknamnet ”Gubbhyllan”. Placeringen av studentbostäderna var strategisk, mitt i Uppsalas kulturhistoriska centrum nära Universitetshuset, Domkyrkan, Uppsala slott och Carolina Rediviva.

Gubbhyllan när det var nybyggt på 1930-talet.

 

Historien är alltid levande

Många studenter har genom åren bott på Gubbhyllan, då och då får också hotellet besök av tidigare studenter som passar på att bo på hotellet för att återväcka minnen till liv av studenttiden. På det sättet är historien alltid levande på Akademihotellet.

– För oss som arbetar här, är det härligt att kunna få gäster som besitter så mycket kunskap och kan berätta om äldre tider. Det bidrar till den familjära stämning som vi har på hotellet, säger Akademihotellets Hotellchef Helena Hammarberg.

Från 1960-talet kom en ny verksamhet in i huset när SIDAs kursgård började med utbildningar i byggnaden. Då etablerades dagens fem konferenslokaler som kurslokaler till SIDAs utresande biståndspersonal. Även det anrika grannhuset Clasonska gården har sedan den tiden använts som konferens och kurslokal. Det internationella inslaget som etablerades genom kursgården har i stor utsträckning levt vidare till idag tack vare besök från gästforskare och internationella konferensgäster. Efter att SIDAs verksamhet upphörde 1996 tog Uppsala Universitet över. Nu under namnet Internationella Kursgården.

Ett unikt hotellprojekt

Då kursgården fick mer och mer inriktning mot hotell- och konferens ändrades namnet 2002 till Akademihotellet.

– Det var ett unikt projekt att i samarbete med universitetet etablera ett nytt hotell. Vi hade bland annat kontakt med ett hotell i Edinbourgh för inspiration. Vi ville skapa ett hotell som lockar besökare som trivs med det kulturella Uppsala, som uppskattar vårt fantastiska läge och gärna besöker ett charmigt hotell. Här har vi nära till det allra mesta som du som turist i Uppsala vill se. Allt från Domkyrkan, till muséer, till Botaniska trädgården, Universitetshuset och Uppsala Slott. Samtidigt ligger vi nära många universitetsinstitutioner, berättar Staffan Ström, tidigare VD på Akademihotellet.

Du ska känna dig som hemma här på Akademihotellet

En viktig del av det som Akademihotellet stod för redan från grundandet var det personliga och familjära.

– Jag har alltid tänkt, att man nästan ska känna sig som hemma här. Vi märker ju också på den positiva respons vi får från gäster att de håller med, att de uppskattar vår öppenhet och det lilla hotellets charm, säger Staffan.

En del av öppenheten för hotellet har traditionen på Kulturnatten varit. Sedan många år tillbaka öppnas hotellets alla konferenslokaler upp för konstnärer och konsthantverkare en septemberkväll på hösten.

– Det är en fin tradition där vi välkomnar besökare och konsthantverkare. En del visar upp sin konst och andra säljer sitt hantverk. För oss passar det väl in i att vi verkar mitt i Uppsalas kulturhistoriska centrum. Allt ifrån att vi ligger ett stenkast bort från där Karin Boye bodde, eller till exempel en backe upp från Ingemar Bergmans biograf. För att inte tala om att Drottning Christina på 1600-talet verkade från Uppsala Slott bara några hundra meter bort, berättar Helena Hammarberg.

Nästa förändring för hotellet kom 2009 då det fattades beslut om att hotellet skulle bli en från universitetet självständig enhet. Då bildades Akademihotellet AB med Uppsala Akademiförvaltning som ägare.

Uppsalas historia lyfts in hotellets rum

Under åren från 2002 fram till idag har hotellet renoverats i etapper. År 2018 inledde vi ett arbete för att uppdatera alla hotellrum.

– Vi har en stor frihet som ett litet och personligt hotell. Sedan har vi även en fördel med en långsiktig ägare i Uppsala Akademiförvaltning. Nu har vi en tydlig plan för framtiden, där vi kommer att lyfta in mer av Uppsalas historia i våra hotellrum, vi kallar dem Rum med historia. Vi kan lova att du kommer att lära dig mer om Uppsala och stadens historiska profiler genom ett besök hos oss, säger Helena Hammarberg. Läs mer om våra Rum med historia här.

Konferens mitt bland historiens vingslag

En viktig del av hotellets verksamhet har alltid varit konferenser, kurser och möten. Idag har Akademihotellet fyra ljusa, fina konferenslokaler med plats för upp till 50 personer, där du kan konferera mitt i Uppsalas kulturhistoriska omgivningar. 

Idag har Akademihotellet 42 hotellrum och fyra konferenslokaler. Mitt i Uppsalas kulturhistoriska centrum på Övre Slottsgatan tar hotellet emot gäster från hela världen. Varmt välkommen du också!