Rum med historia

Välkommen att bo mitt i Uppsalas kulturhistoriska kvarter. I takt med att vi renoverar våra hotellrum lyfter vi in en del av Uppsalas intressanta historia i rummen, en möjlighet för hotellets gäster att lära sig mer om Uppsala och stadens historiska profiler. Om du vill boka något av våra Rum med historia, skriv i bokningen vilket rum du vill bo i, så ska vi försöka tillmötesgå din önskan.

Snart fyller vi på med fler Rum med historia; vem blir nästa Uppsalaprofil?

 

Rum 302:  Carl von Linné

Carl von Linné (1707-1778) är den mest kände svenska naturforskaren, både i Sverige och internationellt. Han har lämnat spår på många ställen. I vetenskapshistorien satte Linné sin prägel på en hel epok, den linneanska.

Linné är inte bara intressant som vetenskapsman. Han är också en spännande person från 1700-talet som vi vet ovanligt mycket om. En stor del av hans liv och verk lever fortfarande kvar, och hans sexualsystem för arter används än idag. Linné strävade inte bara efter att uppnå ny kunskap, han älskade också att förmedla den till andra.

Rum 302 har utsikt mot Domkyrkan och här kan du njuta av ett rum i full blom.

Detta rum är ett Standard Enkelrum med 140 cm säng. Max 2 gäster.

Rum 214 Viveka Lindfors

Rum 214:  Viveka Lindfors

Viveca Lindfors föddes 1920 in i en borglig familj i Uppsala. Som 18-åring blev hon antagen till Dramatens elevskola i Stockholm. Hon betraktades som en skönhet och en talang vilket ledde till flera stora roller i pjäser på Dramaten. Efter succéfilmen Appassionata öppnades en internationell karriär och 1946 flyttade Viveca till Hollywood och blev amerikansk medborgare. Viveca levde för skådespeleriet och såg det som en grundläggande del av vem hon var.

I rum 214 får du veta mer om Vivekas liv och karriär och även spegla dig i hennes stjärnglans.

Detta rum är ett Standard Queen rum. Max 2 gäster.

 

Rum 301: Gösta Knutsson & Pelle Svanslös

Gösta Knutsson föddes i Stockholm 1908 och gillade redan som barn att läsa sagor och göra egna tidningar och skämttidskrifter. Det tidiga intresset för böcker och skrivande fick honom att vilja bli bibliotekarie och så fort han tagit sin studentexamen i Stockholm flyttade han som artonåring till Uppsala för att studera på universitetet.

Gösta Knutsson skrev total 12 böcker om Pelle Svanslös och fast det är över 80 år sedan den första sagan publicerades 1939 är Pelles budskap om snällhet och rättvisa fortfarande lika viktigt och uppskattat.

I rum 301 får du veta mer om Gösta Knutsson och Pelle Svanslös, den snälla katten från Uppsala.

Detta rum är Standard Twin rum och är ett perfekt familjerum, här kan ni bo upp till 4 personer varav 2 i extrasängar. Kontakta hotellet för bokning för fler än 2 personer.

301 Gösta Knutsson

307 Betty Pettersson

Rum 307: Betty Pettersson  

När Betty Pettersson föddes 1838 i Visby var det ingenting som talade för att hon skulle komma att bli en pionjär inom universitetsvärlden i Sverige. Den 27:e februari 1872 kom Betty att skriva in sig vid Uppsala universitet och ansökte om kunglig dispens för att studera humaniora, som beviljades. Hösten 1872 började Betty studierna och blev medlem i Gotlands studentnation.

I rum 307 får du veta mer om Bettys liv som Sveriges första kvinnliga student.

Detta rum är ett Standard Twin rum. Max 2 gäster.

 

Rum 312: Bror Hjorth

Bror Hjorth (1894-1968) växte upp ett par mil norr om Uppsala. Han fick en sin konstnärliga utbildning i Paris, där han levde och arbetade under hela 1920-talet. Han utbildade sig till skulptör, men kom med tiden att bli lika mycket en målare. Sitt publika genombrott fick Bror Hjorth i mitten av 1930-talet då hans flera skulpturer censurerades på en av hans utställningar eftersom de ansåg vara för erotiskt utmanande.

I rum 312 kan du läsa och se mer om hans liv och om var du kan se hans verk i Uppsala.

Detta rum är ett Standard Queen rum. Max 2 gäster.

312 Bror Hjorth

316 Fredsrummet

Rum 316: Fredsrummet

Dag Hammarskjöld, född 1905, var son till Hjalmar Hammarskjöld som var Uppsala läns landshövding 1907-1911 och därefter Sveriges stadsminister och Uppsala slott blev hans barndomshem. Dag ansågs vara en mycket duktig elev och efter studenten från Katedralskolan började han på Uppsala universitet. 1953 valdes Dag till FN:s generalsekreterare där han lyckades utveckla både sin egen roll och FN:s ställning i världen avsevärt under sin ämbetstid.

I rum 316 kan du läsa mer om Dag Hammarskjölds liv och gärningar.

Detta rum är ett Standard Queen rum. Max 2 gäster.

 

Rum 411:  Drottning Christina av Sverige

Drottning Christina föddes 8:e december 1626 på slottet Tre Kronor i Stockholm. Hon var bara 6 år gammal då hennes far Kung Gustav II Adolf dog i slaget vid Lützen. Efter det fick hon som tronarvinge lära sig ridning, vapenhantering och lärd utbildning som tidigare endast getts till prinsar. Redan som ung var hon en normbrytare och red med männens sadel och föredrog herrskor som gjorde att hon kunde vara mer rörlig.

Drottning Christina abdikerade från sin tron den 6:e juni 1654 på Uppsala Slott.

Från rum 411 har du utsikt mot Uppsala slott och i rummet finns mer att läsa om Drottning Christina – Nordens Minerva.

Detta rum är ett Standard Queen rum. Max 2 gäster.

Drottning Christina