Clasonska gården

Boutiquehotell med guldkant

Ny hotelldel under Akademihotellet, öppnar hösten 2025

Mitt i hjärtat av det akademiska Uppsala, på gården intill Akademihotellet, ett stenkast från domkyrkan och med Öfre Slotts historiska omgivningar runt knuten, ligger Clasonska gården.

Clasonska gården uppfördes 1698 av vetenskapsmannen Olof Rudbeck, en av Uppsala universitets mest betydande personligheter genom seklerna. Här hade under första halvan av 1700-talet landshövdingen sitt kontor för länsstyrelsen. Senare under 1700-talet byggdes huset om till posthus och fick i samband med ombyggnaden sin nuvarande övervåning. Posten brukade huset ända till 1870-talet, då personen som gett Clasonska gården sitt namn flyttade in; akademiadjunkten Edward Clason som senare blev professor i anatomi vid Uppsala universitet.

Från slutet av 1960-talet hyrdes Clasonska gården av Sida för att inrymma de första utbildningarna av utresande biståndspersonal under namnet ”Sidas kursgård”. Sida lade ner sin verksamhet 1996, och huset har därefter använts av Uppsala universitet. Lokalerna på andra våningen användes länge för konferenser av Akademihotellet under namnet Clasonsalen.

Nu står byggnaden än en gång inför ett skifte i användning, då den under 2024 genomgår en varsam renovering, för att hösten 2025 öppna upp med 13 individuellt utformade hotellrum för övernattande hotellgäster. Alla de tidsepoker som huset har genomlevt, från 1700-tal och framåt, finns representerade i husets interiör och som hotellgäst kommer du att bli inbjuden att få följa med på en tidsresa inspirerad av huset respektive århundrade – här finns det Rum med historia.

Fastighetsägare och byggherre: Uppsala Akademiförvaltning

Boutiquehotell med guldkant

Exotism/Kineserier – 1700-tal
På entréplanet sveper en vind från 1700-talet och tidens starka influencer från Fjärran östern har satt sin prägel på rummens interiörer.

Industrialisering/Steampunk – 1800-tal
Mellanplanet andas 1800-tals futurism i Jules Vernes fotspår med tidens tekniska och vetenskapliga upptäckter som delar i rummens berättelse.

Arts & Crafts – 1900-tal
En mönsterprakt från William Morris och vänner möter oss på det översta våningsplanet och för med sig en varm och ombonad upplevelse med inspiration från det tidiga 1900-talet.