Valborg i uppsala mösspåtagning i Carolinabacken

Fira Valborg i Uppsala 2023

Var med och fira valborg i Uppsala 2023!

Sista april, Valborgsmässoafton, eller Valborg, Skvalborg, Kvalborg och Finalborg. Oavsett vad man kallar det så är det årets största studenthögtid i Uppsala med picknick i Ekonomikumparken, mösspåtagning i Carolinabacken, forsränning, sillunch, vårsång vid Gunillaklockan och mycket mer.

Sista april är en av årets största högtider i Uppsala och en riktig folkfest – missa inte att fira valborg i Uppsala!

 

Höjdpunkter under Valborg i Uppsala 2023

Kl. 10.00: Forsränning i Fyrisån

Kl. 12-14: Sillunch på Uppsala Konsert & Kongress

Kl. 15.00: Mösspåtagningen i Carolinabacken

Kl. 15.02: Orphei Drängar sjunger traditionsenligt in våren

Kl. 21.00: Allmänna sången framför vårsånger vid Gunillaklockan

 

Forsränningen

Börja dagen med en härlig champangefrukost och rör er sedan vidare mot forsränningen som tar plats i Fyrisån med startskott klockan 10:00. Forsränningen är ett studentdrivet arrangemang av Uppsala Teknolog- och naturvetarkår. Här forsar egenbyggda flottar i färgglada färger ner längs Fyrisån.

Vi rekommenderar att gå dit tidigt för att säkra den bästa platsen vid Dombron där det första fallet är. Forsränningen är en uppskattad tradition av Uppsalaborna och brukar locka mycket publik. Läs mer om forsränningen här.

Valborg i Uppsala, Forsränning, Fotograf Xulio Gonzalez

Sillunch på UKK

Avnjut en klassisk sillunch på Uppsala Konsert & Kongress mellan kl 11:45-15. Här dukas många sorters sill och de klassiska tillbehören upp. Du hittar även sallader och annat kallskuret. Perfekt för att fylla på med energi för dagen och sjunga in våren tillsammans. Läs mer om sillunch på UKK här.

Valborg i Uppsala - Fotograf Xulio Gonzalez

Mösspåtagningen

Prick klockan 15:00 höjer Uppsala Universitets rektor sin vita mössa och hälsar våren välkommen tillsammans med alla i Carolinabacken som viftar med sina mössor i skyn. Mösspåtagningen upplevs bäst på plats. Se till att vara i god tid för att få den bästa platsen.

Valborg i Uppsala, Carolinabacken mösspåtagning

 

Sång från Orphei Drängar

Kort efter mösspåtagningen blir det sång från Uppsalakören Orphei Drängar som traditionsenligt sjunger in våren på trappan till Carolina Rediviva. Traditionen stäcker sig tillbaka till början av 1800-talet. Läs mer om OD här.

Valborg i Uppsala, Walpurgis Eve Uppsala

 

Allmänna sången framför vårsånger

Varför inte ta chansen att få uppleva en riktig bal på slottet – glamoröst, storslaget, och alldeles, alldeles underbart! Allmänna Sången ordnar traditionsenligt bal på Uppsala slott med middag, sång och dans natten lång!

Balen är öppen för alla över 18 år, och inget gästkort behövs. Låt sagan bli sann för en kväll och gå på Valborgsbal med Allmänna Sången! Kl 21 går alla balgäster ut på borggården för att ta del av vårhyllningen vid Gunillaklockan. Läs mer om evenemanget Valborgsbalen här.

Valborg i Uppsala, Walpurgis Eve Uppsala, Gunillaklockan

 

Bo på Akademihotellet under valborg i Uppsala

Upplev valborg i Uppsala på bästa sätt och bo på Akademihotellet beläget ett stenkast från dagens alla höjdpunkter. Vi är ett mysigt och personligt hotell med en historisk koppling till Uppsala Universitet. Du kan läsa mer om vår historia här. Se våra lediga rum och boka redan idag.

Till alla gäster som bor hos oss under Valborg i Uppsala:

Obs! Under Valborg 30/4 är det begränsad framkomlighet med bil i centrala Uppsala och till hotellet. Vissa gator är helt avstängda. Meddela vid avspärrningarna att ni är hotellgäst. Läs mer om valborg i Uppsala på den här sidan.